BLACK PEPPER CHICKEN CHOP
Assalammualaikum dan salam sejahtera kpd semua readers asz yang disayangi...
Menu nie adalah menu yang asz buat sekali bersama2 steak pada hari Sabtu yang lepas. Sebabnya ada anak buah asz yang xberapa nak makan daging merah, tue yang buatkan dua menu yang seakan sama serentak. Yang membezakannya penggunaan daging/ayam dan salad2nya. Boleh la dicuba... selalunya anak2 mesti suka...:))
BLACK PEPPER CHICKEN CHOP
Bahan-bahannya:
- 4 ketul ayam (bahagian isi yang telah dibuang tulangnya)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 inci halia - kisar
- 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- secubit garam
- 1 biji telur
- Tepung ubi
- 1 mangkuk breadcrumps
Cara-cara Penyediaannya
- Perap isi ayam tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram, kicap cair & garam.
- Gaul rata dan perapkan dlm sejam atau lebih.
- Panaskan minyak yg byk dlm kuali.
- Pecahkan telur dan kacau rata
- Ambil isi ayam tadi dan lumur ayam dengan tepung ubi sehingga rata
- Celupkan ke dalam telur.
- Lumur pula dengan breadcrumps
- Masukkan dlm minyak yg panas
- Goreng hingga garing.
- Angkat dan toskan utk kurangkan resapan minyak.
- Hidangkan bersama-sama salad dan wedges.
Bagi kuah black pepper boleh lihat di SINI
SALAD SAYUR SEGAR DENGAN MAYONIS
Bahan-bahannya:
- ½ biji kubis
- 1/2 kubis ungu
- ½ biji salad
- 1 biji carrot
- 1 biji buah Lemon
- 1 sudu besar Minyak Zaitun Extra Virgin
- 4 sudu mayonis
- Garam dan lada hitam secukup rasa
Cara-cara Penyediaannya:
- Hiris semua sayuran dan buah mengikut kehendak sendiri sama ada hiris atau dadu.
- Masukkan perahan jus lemon, minyak zaitun, mayonis dan garam serta lada hitam secukup rasa.Kacau rata.
- Hidangkan bersama chicken chop
KENTANG WEDGES CRISPY
Bahan-bahannya:
- 6 biji kentang russet (bersaiz besar & bentuk lonjong)
- 1 ¼ cawan tepung beras
- ¼ cawan tepung jagung
- ¾ ~ 1 cawan air
- 2 sudu besar rata rempah kari daging
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu kecil serbuk jintan manis
- ½ sudu kecil serbuk pati ayam
- 1 biji telur ayam
- garam secukup rasa
- minyak masak secukupnya
Cara-cara Penyediaannya:
- Basuh & bersihkan kulit kentang hingga bersih.
- Rebus kentang dalam air tenggelam setengah masak selama lebih kurang 10 ~ 15 minit.
- Angkat, tos, sejukkan seketika & potong bentuk baji (wedge). (Jika kentang jenis lain digunakan / yg bersaiz kecil, masa merebus perlu dikurangkan)
Dalam satu bekas, masukkan tepung beras, tepung jagung dan segala jenis rempah, pati ayam, garam, telur & air lalu dikacau menggunakan whisker.
Bancuh sehingga sebati dan menjadi batter yg sesuai utk menggoreng.- Panaskan minyak dlm kuali.
- Bila minyak panas, celupkan kentang tadi lalu gorengkan seperti biasa.
- Balikkan bila nampak garing keemasan.
- Hidang kentang wedges goreng tepung ini dengan sos chili mayo atau kuah black pepper tue tadi.
Salam Asz.. Chicken chop memang kegemaran anak Kak Ani.. pa lagi dgn kuah black pepper, pas tu salad tu Asz.. memikat selera tul.. trima kasih Asz resepinya
ReplyDeleteWslm kak.ani....
Deletemost welcome kak....nie mmg feberet dia org..dapat pulak crispy wedges tue mmg pelengkapnya la tue..:))
sedap tgk chicken chop tu...hidangan yg lgkap...mmg suka sgt2 la mkn CC ni...nyum2...
ReplyDeleteThanks kak QH...skali skala berselera omputih..mmg menyelerakan kak. tapi esok sure carik nasik balik..hehe ;))
DeleteThis kind of food memang all time favourite kat rumah akak! Nampak sedao & menyelerakan.
ReplyDeleteThanks a lot kak yat...budak2 mmg suka ayam,xspclly ayam goreng..buat CC nie at least dia dapat gak gatah sayur2 salad tue...:))
Deletesedapnya..dah lama tak makan....tapi tak rajin nak buat sendiri...hehehhe
ReplyDeleteThanks quinnie...asz last buat pun time raya lps,family asz n suami dtg beraya di putrajaya ;))
Deletewah bestnya ada macam2 kat sini...:)
ReplyDeleteThanks k.anym sudi jenguk dapur asz...singgah la selalu k:))
DeleteHi Asmah,I pun suka chicken chop ni, nampak sedapppp!!!! :)
ReplyDeletehi Cindy ....tqsm, i pun suka cc nie..:))
Delete