CHOCOLATE MOIST CAKE
Assalammualaikum dan salam sejahtera semua readers....
Kek nie order dari k.ayu iaitu pengerusi kelab guru sekolah asz untuk Perhimpunan Bulanan bagi meraikan Besday guru2 yang lahir dari Januari hingga Mei...:))
CHOCOLATE MOIST CAKE
Bahan-Bahan:
- 2 cwn tepung gandum
- 1 1/2 cwn gula
- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn minyak jagung
- 1 cwn air
- 2 biji telur
- 2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh baking powder
Cara-Cara Penyediaannya:
- Panaskan oven 170c. Ayakkan tepung ,koko, baking soda dan baking powder.
- Kacau rata kemudian masukkan gula dan kacau rata semula.
- Masukkan satu persatu bahan-bahan yang lain dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam cup.
- Kemudian bakar pada suhu 170c selama 20 minit.
- Sebelum dikeluarkan dari oven pastikan kek masak sepenuhnya...caranya.. gunakan garpu atau lidi satay dan cucuk tengah-tengah kek jika tiada adunan yg melekat pada lidi tersebut maknanya kek telah masak sepenuhnya.
Bahan-bahannya:
- 300 gm coklat masakan gelap
- 370 gm Heavy cream
*Untuk heavy cream tue asz gantikan dgn whipping cream atau pun susu cair tapi kurangkan skit jumlah nya...
Cara-cara Penyediaannya:
- Caranya panaskan cream atas dapur hingga suam.
- Masukkan coklat masakan gelap yang telah di potong atau di hiris kecil.
- Kacau rata sehingga semua coklat melarut.Kemudian tapis.
- Biarkan ia sejuk sepenuhnya.
- Kek yang telah dikeluarkan dari peti ais, di letakkan atas redai.
- Alas redai dengan tray atau dulang.
- Curahkan coklat atas kek hingga semua permukaan kek di saluti chocolate glaze.
- Dengan berhati-hati alihkan atas dulang kek.
- Simpan dalam peti ais paling kurang 4 jam
- Kemudian bolehlah hiasa kek mengikut kreativiti masing-masing.
TQSM k.ayu...:))
Slmt berhujung minggu Asmah.cantik hiasan kek choc...toppingnyapun licin elok..suka tengok..
ReplyDeleteThanks kak...kdg2 mengerutu gak kak..:))
Deletecantiknyaaa kekk.. suke tengok!!
ReplyDeleteK.izah....tq2...:))
Delete