Wednesday, 22 February 2012

SOTONG GORENG TEPUNG BERBIJAN

SOTONG GORENG TEPUNG

Assalammualaikum


Tiap kali p pasar malam di Taman Seroja, Salak Tinggi...tisya mesti pesan "ummi beli sotong yea, goreng tepung tau" .... hehe . Tau dah sure dia teringin nak makan tepung2 nya yang garing tue...

Kalau dah buat, sepinggan kecil dah tentu khas untuk dia....adik pun dah pandai mintak sama... ayah dan ummi share je la selebihnye...huhu







Sotong goreng tepung nie,selalu yang "frust" kalau makan di kedai, dapat yang buat goreng macam cekodok tue....aduiii...rase nak cakap je, tue "cekodok sotong" bukan "sotong goreng tepung..." tue yang puas hati buat sendiri lagi byk dapat telinga2 tepung yang garing2 tue...

Kali nie asz gaulkan sekali bersama bijan hitam, menarik dan sedap juga...rase bijan yang lemak2 tue.


SOTONG GORENG TEPUNG

Bahan-Bahan:

  • 3 Sudu Tepung jagung 
  • 3 Sudu Tepung gandum 
  • 3 Sudu Tepung beras 
  • 2 biji telur & sedikit garam 
    (dipukul) 
  • 5 ekor sotong (potong bulat) 
  • sedikit bijan hitam



Cara-cara Penyediaannya:

  • Bersihkan sotong 
  • Campur dan gaulkan 3 jenis tepung dan bijan hitam 
  • Panaskan miyak, celup sotong ke dalam telur Kemudian gaulkan dengan tepung dan goreng hingga kekuningan.
  • Sedia untuk dihidangkan.








No comments:

Post a Comment