Sunday, 12 February 2012

PANCAKE with KUAH DURIAN ada orang mengidam!!!!

PANCAKE

Assalammualaikum







Hari nie en.asben request lempeng dgn kuah durian...hurmmm...macam orang ngidam pula dia...:))

 Stok durian memang sentiasa ada dalam fridge...tapi xnak la buat lempeng cap kampung... hehehe...tue yang menggoogle cari resepi pancake omputih....

Bila menggoogle terbekenan pula dengan resepi kak suzie dari Taiping...resepi yang mudah, sebabnya sukatan hanya mengunakan cawan...so x payah nak timbang2.

Habis satu blok berbau kuah doriannya...lagi la x sabar en.asben nak makan, dapat pulak kopi panas2...perghhh...

Pancake dah mmg stail omputih tapi yang  tak tahannya makan dengan kuah durian. Nak tergelak pun ada...kuah cicah resepi masakan kampung...eisyhhh2 tp ok je kalau kita ubah, ikut selera kitakan???hehehe




Pancake nie jugak sedap di makan dengan madu, maple syrup atau pun ais krim. Rasenya memang sesuai untuk variasikan menu anak2 kita yang masih kecil...sebab tengok haziq n tisya habis makan sorang sekeping...kira ngam la tue dengan selera deme....hehehe...cuba try test k :))


PANCAKE

by: cujie

Bahan-bahannya:
  • 2 cawan tepung gandum atau tepung serbaguna
  • 2 cawan fresh milk ~ asz guna ducthlady
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu teh serbuk penaik
  • 1/2 sudu teh garam
  • sedikit mentega


Cara-cara Penyediaannya:
  • Pukul telur dan mentega kemudian campurkan tepung gandum, gula, serbuk penaik, garam dan susu. Pukul sehingga tiada ketulan-ketulan.
  • Gunakan non sticky pan dan sapukan sedikit minyak dan panaskan.
  • Gunakan senduk, ceduk seseduk dan ratakan dalam pan.
  • Balikkan pancake tersebut setelah timbul gelembung² udara dan masak sehingga kekuningan
  • Hidangkan bersama madu atau butter. Lebih sedap kalau ditambah dengan buah-buahan segar seperti pisang atau stoberi...baru rasa macam duduk obersi.  ;))






KUAH DURIAN

 Bahan- bahannya:
  • 5 ulas isi durian 
  • 1 cawan santan pekat
  • 4 cawan air 
  • secubit garam
  • 4 sudu gula (ikut rasa masing2)
  • 1 sudu gula melaka
  • 1 helai daun pandan



Cara-cara Penyediaannya:
  • Masukkan kesemua bahan
  • Masak menggunakan api yang sederhana
  • Kacau sehingga mengelegak ( sentiasa kacau agar santan tidak pecah minyak )
  • Masak dalam 15 minit sampai sebati pekatnya
  • Sedia utk dihidangkan
  • Boleh dihidangkan bersama roti jala ataupun roti buku / paun...




4 comments:

  1. cantik penkek awak buat...selalu anak bujang kak ina yang rajin buat penkek ni...macam2 rupa penkek ada..he he..

    ReplyDelete
  2. K.ina,tq...ank dara asz pun sama la k.ina..habis tumpah2..jenuh nk bersihkn blk...he he

    ReplyDelete
  3. Bestnya. biasa makan ngan roti jala je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami asz...teringin..tp dia mkn dgn lempeng, ikut kan je la..:)) kuah ada lg tue..nnti menjala pulak la...hehe

      Delete