Wednesday, 15 February 2012

ROTI JOHN MELAKA

ROTI JOHN

Assalammualaikum dan selamat malam semua...




Menu nie asz buat pagi semalam sebenarnya,bekal asz dan en.asben...roti john nie selalunya kalau nak makan cari je di pasar malam,mesti ada... Tapi mana la tau ada readers  yang berminat nak mencubanya di rumah. Bukannya ape, kadang2 yang dijual tue roti john telur je semata, kalau bernasib baik dapat la yang sedap n berinti daging dan lain2 semeriahnya. Tapi kalau kita buat sendiri boleh la dimewah2kan bahannya... :))

Kalau di Melaka memang terkenal dengan roti john so senang nak beli rotinya bila teragak nak buat.Rotinya lagi sedap dan lembut. Tapi kalau di Putrajaya nie...kena la asz p cari di Alamanda atau di kedai kek & roti cari je roti perancis. 


ROTI JOHN


Bahan-Bahan:

  • 1 buku roti Perancis (kalau di Melaka ada jual roti John)
  • 1 sudu besar daging cincang 
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 biji telur 
  • serbuk lada sulah / lada hitam
  • garam
  • sos cili 
  • mayonis 
  • tomato buah (utk hiasan) 
  • timun 
  • minyak











Cara-cara Penyediaannya:
  • Bawang besar dipotong kiub 

  • Tumis bawang besar dgn sedikit minyak dan masak hingga bawang layu 

  •  Masukkan daging cincang 

  • Masukkan serbuk lada sulah dan garam 

  • Masak hingga agak kering kemudian angkat 

  • Di dalam bekas berasingan, pecahkan telur, masukkan inti daging tadi dan gaul rata 

  • Panaskan kuali leper dan tuang sedikit minyak 

  • Tuangkan bancuhan telur tadi dan ratakan 

  • Tekapkan roti Perancis yg telah dibelah dua (jgn putus

  • Masak sampai kekuningan,dan angkat.
  • Letakkan timun,tomato,bawang racik, sos cili dan mayonis. 
  • Hidangkan ketika masih panas k.









2 comments:

  1. Bagus gak idea awak ni...boleh kak ina cuba nanti..kalau rajin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dulu asz selalu terkena beli rm4,tp x rase ape pun sgt,puas ati bila buat sndr..
      ;))

      Delete