Wednesday, 8 February 2012

KARI KEPALA IKAN

KARI KEPALA IKAN

Assalammualaikum...


Meriah betul sambutan Maulidur Rasul malam nie di Surau 5R4....Alhamdulilah ramai juga yang hadir...

Laungan selawat tadi syahdu je bergema, seperti berada di Masjidil Haram je rasanya...teringat pula saat2 bersama arwah abah dan mak di sana pada tahun 1996 dulu....musim haji 2008 arwah abah meninggal di sana...rindu sgt padanya...InsyaAllah mudah-mudahan ada peluang lagi ke sana dan menziarahinya... insyaAllah mudah-mudahan arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan arwah abah sentiasa dekat di hati kami enam beradik dan mak.... Al-Fatihah. 

N3 malam nie asz sharekan menu petang tadi...kari kepala ikan... nie pula feberet en.asben dan tisya anak dara asz... balik dari latihan bola jaring tadi singgah beli bendi,sebab bila masak kari kepala ikan kalau xde bendi mmg x lengkap la rasenya...betul tak???


KARI KEPALA IKAN

Bahan-bahannya :
  • Minyak untuk menumis
  • 5 biji bawang merah, dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih, dihiris halus
  • 1 camca teh halba campur
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 1 tangkai daun kari
  • 4 camca besar serbuk rempah kari ikan (dibancuh bersama 4 camca besar air)
  • 1 ekor kepala ikan merah
  • 2 cawan pati santan
  • Sedikit garam
  • ½ cawan air asam jawa
  • 5 biji bendi





Cara-cara Penyediaannya:

  • Panaskan minyak di dalam kuali. 
  • Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. 
  • Masukkan halba campur, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun kari. 
  • Masukkan serbuk rempah kari dan masak hingga kering. 
  • Masukkan kepala ikan, santan dan garam.
  •  Masak hingga mendidih.
  •  Masukkan air asam jawa, bendi, tomato, cili hijau. 
  • Kacau seketika, angkat dan hidangkan panas-panas.


No comments:

Post a Comment