Thursday, 23 February 2012

KEMBUNG SALAI MASAK LOMAK CILI PADI

IKAN KEMBUNG  SALAI MASAK LEMAK CILI PADI


Assalammualaikum




Lama betul asz tak masak lemak cili padi...dapat pulak yang kaw2 pedas, aroma ikan salai...fuhhh..hehe  Menu nie ringkas dan senang kalau semua bahan dah ada dalam fridge, campak2 je...;))



IKAN KEMBUNG  SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan2 A:
  • 2 ekor ikan Kembung (disalai)
  • 1 biji kelapa parut (ambil 2 mangkuk santan)
  • Garam secukup rasa
  • 1 cawan air
  • 2 keping asam keping 


Bahan2 B :

  • 10 tangkai cili padi
  • 2 cm kunyit hidup



Cara-cara Penyediaannya :

  • Ikan Kembung disiang dan dibersihkan, kemudian disalai (kalau dapat atas dapur kayu lagi sedap,tapi kalau xde atas gas pun ok)
  • Campurkan bahan tumbuk, air, asam keping dan ikan di dalam periuk.
  • Jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau, berhati2 ketika mngacau jangan sampai ikan td pecah.
  • Kacau sehingga ikan td sebati dgn cili padi, asam dan garam.
  • Masukkan santan cair dan kacau supaya santannya tidak pecah.
  • Bila santan sudah mendidih, masukkan pula santan pekat.
  • Kacau hingga mendidih dan padamkan api. 
  • Kemudian hidangkan




No comments:

Post a Comment