Friday, 30 December 2011

ROTI....ROTI....

ROTI KULIT KAYU MANIS
(CINNAMON ROLLS)

Assalamualaikum ...

Selamat malam semua...lm dah x bersiaran...agk bz  dgn kerja2 sekolah...Al-maklum..tggl beberapa hari je lg nak bukak sekolah...segala benda kn disiapkan termasuklah persiapan tuk anak2.

Semoga thn hadapan segala urusan kerja dan anak2 dimudahkan..amin...:))

Kesempatan ini asz nak sharekan 2 resepi roti  ..asz gunakan doh yg sama tapi doh tersebut dibahagi 2 tuk menghasilkan 2 jenis roti yg berlainan...



Bkn saje nk menyusahkan diri... tp disebabkan yg dewasa x sukakan sosej yg kanak2 pulak sibuk sgt request nak sosej rolls...tue yg nak xnak turutkan jgk la...alahaiii


ROTI KULIT KAYU MANIS
(CINNAMON ROLLS)


Resepi : sualeen
Rujukan : Ratuhati

Bahan-bahan:
  • 400 g tepung roti
  • 20 g susu tepung
  • 70 g gula kastor
  • 1/4 sudu teh garam
  • 11 g yis segera (sepeket)
  • 40 g lemak sayuran
  • 1 sudu besar pelembut roti
  • 1 biji telur (pukul sedikit)
  • 250 ml air
  • Tepung gandum untuk menguli





Bahan inti:
  • 3 sudu besar mentega cair
  • 40 g gula perang
  • 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 80 g kismis

Bahan glis:

1 biji telur + 2 sudu besar susu segar/sejat



Cara membuatnya:

  • Satukan susu tepung dan gula kastor dengan tepung roti. Bubuh garam. Gaul sebati.
  • Masukkan yis dan lemak sayuran. Kacau rata.
  • Bubuh pula pelembut roti. Gaul lagi.
  • Tuangkan telur dan air perlahan-lahan.
  •  Gaul adunan menjadi doh yang licin dan anjal (selang-seli dengan menambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga ia tidak melekat).
  • Letak doh dalam mangkuk yang dilengserkan dengan minyak dan tutup dengan cling wrap. Biar di tempat yang hangat hingga kembang 2 kali ganda (lebih kurang 50-sejam).
  • Uli pada saiz asal untuk buang angin. Canai nipis bentuk segi empat panjang.
  • Bahan inti : Sapukan mentega cair di atas doh tadi. Satukan gula perang dan serbuk kayu manis. Taburkan ke atas doh yang telah dicanai. Kemudian taburkan kismis rata-rata. 
  • Gulung kemas dari bahagian hujung doh. Selesai menggulung, potong doh setinggi yang anda inginkan (guideline 3 sm). 
  • Atur dalam tin pembakar berlengser marjerin. Tutup dan biar naik seketika. Sapu glis dan bakar pada suhu 180



ROTI GULUNG SOSEJ
( SAUSAGE BUN ROLL )

Bagi roti gulung sosej pula, doh yang sama digunakan cuma penambahan bahan...

  • sosej
  • bijan
  • kuning telur
  • majerin



Caranya :
  • Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
  • Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej
  • Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
  • Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
  • Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
  • Keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.
  • Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

No comments:

Post a Comment