Tuesday, 27 December 2011

CUP cakeS

CHOCOLATE MOIST CUP CAKE

Assalamualaikum .....
Resepi ini juga salah satu fav resepi asz...anak-anak suka sgt...rasenya ramai jgk yg meminati kek nie...agak mudah, tidak perlu guna pemutar...kacau...kacau dan terus kacau...hehe
Bahan-bahannya juga mudah nak carik..Kalau tiada masalah InsyaAllah kek menjadik..:))




KEK CAWAN ( MOIST CHOCLATE)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 1/2 cwn gula
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak jagung
  • 1 cwn air 
  • 2 biji telur
  • 2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh baking powder
Panaskan oven 170c. Ayakkan tepung ,koko, baking soda dan baking powder.
Kacau rata kemudian masukkan gula dan kacau rata semula.
Masukkan satu persatu bahan-bahan yang lain dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam cup.
Kemudian bakar pada suhu 170c selama 20 minit.
Sebelum dikeluarkan dari oven pastikan kek masak sepenuhnya...caranya.. gunakan garpu atau lidi satay dan cucuk tengah-tengah kek jika tiada adunan yg melekat pada lidi tersebut maknanya kek telah masak sepenuhnya.



Hiasan


Setelah kek sudah sejuk boleh la dihiaskan ... terpulang lah...macam-macam frosting bleh digunakan ..
asz hiaskan dgn fresh cream frosting.Resepi nie asz ambil daripada kak cek. Asz copy juga dari blog kak ita Masam Manis..sori yea k.ita asz share kat sinie..




FRESH CREAM FROSTING
By: Wilton
Rujukan : Kak Cek

2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais

1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila

Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...

Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '

OK dah bleh digunakan....bleh lah dihiaskan mengikut kreativiti masing-masing
Selamat Mencuba...:)))


No comments:

Post a Comment