Thursday, 22 December 2011

AYAM

AYAM MASAK  BALI

Assalammualaikum.....

     Pagi nie dh sibuk-sibuk mengemas sampai nak dkt tgh hari... br teringat ape menu hari nie...so keluarkan je la ape yang ade dlm peti ais tue....yang ada cuma ikan dan ayam...so asz pilh ayam sebab fav anak2.....

Bila dah keluarkan ayam jenuh plak nak pikr nak masak ape ayam nie...xkan nak goreng jer....mmg xjadi lauk la jawabnye...

Akhirnye menu hari nie diputuskan....iaitu Ayam Masak Bali... Menu nie selalu mak asz masak bile ramai ahli keluarga blk kg...mmg menyelerakan ... bahan2nye lbh kurang sama seperti ayam sambal biasa cume ada beberape penambah kelainan....







Menu ayam asak bali nie jgk sesuia di makan bersama dgn nasi impit dan lemang  ...so boleh la di masak sbg salah satu menu pada hari raya nanti...



AYAM MASAK BALI

Bahan-bahannya
  • 1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 3 bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 5 ulas bawang merah - dihiris
  • 1 batang serai - diketuk
  • sedikit daun kari
  • lada mesin 2 senduk
  • minyak masak secukupnya
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 keping asam keping(bersaiz besar, kalau kecil masukkan 2 keping)
  • air kosong segelas
  • 3 sudu kicap manis


  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih,halia, serai dan daun kari sehingga naik bau.
  • Masukkan lada mesin, gula dan garam secukupnya, masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan asam keping, kicap dan air. 
  • Masukkan ayam yang telah digoreng dan bawang besar yang telah dihiris.
  • Kacau sehingga agak kering secukupnnya.
  • Hidangkan setelah masak.










No comments:

Post a Comment