Sunday, 1 July 2012

LEMPENG KELAPA cicah KUAH DAGING SALAI MASAK LOMAK CILI API

LEMPENG KELAPA 

Assalammualaikum dan selamat petang semua...



Ke mana petang2 nie...????kalau duk dekat2 ngan Putrajaya leh la ke sini....minggu nie ada Pesta Floria di Presint 2,boleh cuci2 mata melihat taman2 bunga dan habiskan duit di gerai2 jualan,malamnya pula ada pertunjukkan bot berhias dan pertunjukkan bunga api...kalau bawak anak2 sure deme heppi melihatnya...:))

Hari nie asz masukkan N3 menu feberet asz untuk sarapan...lempeng kelapa...dapat pulak cicah dgn kuah msaka lomak cili api daging salai....mmg terangkat la.....Sodap!!!!  ;))
























Bahan-bahan Penyediaanya:
  • 1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 camca teh baking powder (optional)
  • 1 cawan air (kurang lebih)
  • Secubit gula halus 
  • Garam secukup rasa


Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan semua bahan2 diatas, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air.
  •  Kacau rata dan rehatkan sekejap
  • Panaskan kuali leper atau non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. 
  • Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
  • Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat.
  •  Buat kaedah sama untuk baki adunan.
  •  Hidangkan bersama kuah pencicah....:))








6 comments:

  1. As salam As. Lama tak makan lempeng kelapa ni. I dah add your link at my blog list. Jom exchange link

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak...thanks kak :)) orait nnti asz add :))

      Delete
  2. lama tak makan lempeng....bookmarked...perfect n tempting shot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks subhie:)) nnti melempeng tau :))

      Delete
  3. salam asz cyggg..wahhh rindunya nk mkn lempeng camnie...mesti best :)

    ReplyDelete
  4. wslm zila cygggg.....:))) asz [un kepingin sgt melempeng tue yg buat...:))

    ReplyDelete