LEMPENG KELAPA
Assalammualaikum dan selamat petang semua...
Ke mana petang2 nie...????kalau duk dekat2 ngan Putrajaya leh la ke sini....minggu nie ada Pesta Floria di Presint 2,boleh cuci2 mata melihat taman2 bunga dan habiskan duit di gerai2 jualan,malamnya pula ada pertunjukkan bot berhias dan pertunjukkan bunga api...kalau bawak anak2 sure deme heppi melihatnya...:))
Hari nie asz masukkan N3 menu feberet asz untuk sarapan...lempeng kelapa...dapat pulak cicah dgn kuah msaka lomak cili api daging salai....mmg terangkat la.....Sodap!!!! ;))
Bahan-bahan Penyediaanya:
- 1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 camca teh baking powder (optional)
- 1 cawan air (kurang lebih)
- Secubit gula halus
- Garam secukup rasa
Cara-cara Penyediaannya:
- Satukan semua bahan2 diatas, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air.
- Kacau rata dan rehatkan sekejap
- Panaskan kuali leper atau non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak.
- Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
- Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat.
- Buat kaedah sama untuk baki adunan.
- Hidangkan bersama kuah pencicah....:))
As salam As. Lama tak makan lempeng kelapa ni. I dah add your link at my blog list. Jom exchange link
ReplyDeletewslm kak...thanks kak :)) orait nnti asz add :))
Deletelama tak makan lempeng....bookmarked...perfect n tempting shot!
ReplyDeletethanks subhie:)) nnti melempeng tau :))
Deletesalam asz cyggg..wahhh rindunya nk mkn lempeng camnie...mesti best :)
ReplyDeletewslm zila cygggg.....:))) asz [un kepingin sgt melempeng tue yg buat...:))
ReplyDelete