Wednesday 16 April 2014

FISH FILLET with YOGURT MINT-SAUCE



As salam dan selamat pagi buat semua...
Semoga beroleh keberkatan dan kejayaan hendaknya hari nie....terutamanya buat pasukan olahraga SMKPP11(2)...




Buat sahabat ku deena semoga kau terus ceria bersama meraka yang tersayang...

Hati ini ALLAH yang berikan untuk kita...
Hebatnya hati boleh berbicara tanpa suara..
Hebatnya hati mampu menangis tanpa airmata...
Tapi janganlah lupa...
Hebatnya hati juga boleh menghancurkan Iman kita...
Lemahnya hati dengan bisikan suara nafsu...
Jadi jagalah hati kita dengan sebaik-baiknya...
Kadangkala kita terlalu menjaga hati orang lain... 
Sehingga membuatkan hati kita sendiri terseksa...

















Tahniah buat semua atlet yang berjaya mendapat pingat dan bagi tidak, InsyaAllah ada rezeki akan datang,...yang penting anda dah berusaha sebaik-baiknya dan mencapai the best PB masing-masing... bangga dengan ilman... starting from zero...dan baru berjinak-jinak dgn sukan semasa dia form 4 tapi semangatnya harus di puji...hehe..bagi yang terlibat untuk acara petang nie...Best of luck k... :) 


Kadangkala bukan mudah mendapat penghargaan daripada orang lain... cukuplah Allah SWT yang mengetahui dan menghargainya...InsyaAllah  :)

Entri hari ini sepatutnya asz sertakan bersama dengan entri lamb chop tapi disebabkan keadaan tak mengizinkan...asz tangguhkan dulu...


Fish fillet nie asz buatkan kuahnya berasingan dengan lamb chop...tapi kalau di makan dengan gravy cendawan yang ada pun sedap jugak.


Kuah untuk fillet asz buatkan yogurt mint-sauce...memang beri kelainan rasenya...kena cuba baru tau...hehe











FISH FILLET with YOGURT MINT-SAUCE

Bahan-bahannya:
  • 4 keping kepingan ikan dory (di potong 2)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 inci halia - kisar 
  • 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus 
  • 2 sudu besar sos tiram 
  • secubit garam
  • 1 biji telur
  • 1 mangkuk tepung ubi/ tepung gandum
  • 1 mangkuk breadcrumps











Cara-cara Penyediaannya: 

  • Perap isi ikan tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram & garam. 
  • Gaul rata dan perapkan dlm sejam atau lebih.
  • Panaskan minyak yg byk dlm kuali. 
  • Pecahkan telur dan kacau rata
  • Ambil isi ikan dory tadi dan lumur ikan dengan tepung ubi/gandum sehingga rata
  • Celupkan ke dalam telur. 
  • Lumur pula dengan breadcrumps
  • Masukkan dlm minyak yg panas 
  • Goreng hingga garing. 
  • Angkat dan toskan utk kurangkan resapan minyak. 
  • Hidangkan bersama-sama salad dan garlic bread atau wedges.









YOGURT MINT-SAUCE

Bahan-bahannya:
  • 1 cawan plain low-fat yogurt
  • 1/2 batang timun (dibuang kulit dan bijinya)
  • 2 tangkai daun parsley
  • 3 helai daun pudina



Cara-cara Penyediaannya:
  • Satukan bahan-bahan tersebut dan dikisar halus.
  • Siap untuk dihidang bersama fish fillet tadi.




GARLIC BREAD
Bahan-bahannya:
  • Roti Perancis
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 sudu mentega
  • 3 tangkai daun ketumbar
Cara-cara Penyediaannya:
  • Blend kering bawang putih bersama-sama daun ketumbar.
  • Gaulkan bersama mentega dan sapukan pada roti perancis yang telah di potong tadi.
  • Bakar selama 10- 15 minit pada suhu 140c
  • Hidangkan bersama fish fillet tadi atau buat cicah dengan gravy :)




Saturday 12 April 2014

KEK BATIK ARORA





As salam dan selamat petang buat semua.... selamat berhujung minggu...hari nie asz x ke mana...mood melepak dan mnyiapkn assgmnt yg melambak...huhu...

Lama dah rasenya oven asz tue kesejukan...hehe...mane taknye...asyik mood kemalasan menyerang tanpa mengira waktu... kalau mood rajin dtg sekelip mata jer siapnya...hehe

Ptg nie kita tinjau skit kek batik arora yg dulunya sgt melonjak namanya di kalangan bloger masakan... kek yg sgt colourfull...











KEK BATIK ARORA
Resepi: denuanza

Bahan-bahannya:
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa ikut kesukaan masing2






Cara-Cara Penyediaannya:
  • Griskan loyang.
  • Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  • Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  • Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  • Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan masing2.
  • Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing 
  • Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 165 darjah celsius selama 55 minit.









Wednesday 9 April 2014

ROSEMARY LAMB CHOP with GARLIC BREAD



As salam buat semua pengunjung setia blog as yang kekadang suisnya On Off jer keaktifannya....hehe... 
Berbulan juga asz x bersiarankannn.... ;(
Skrg nie mood study melanda...alhamdulillah rezeki asz tahun nie berjaya di offer hlp tahun nie...dan yang penting cuti belajar selama 2 tahun...syukur kepadaMu Ya Allah... rezeki sangat2...asz buat di UKM...mudah untuk berulang-alik ke sana...doakan yea semoga urusan pengajian asz dipermudahkan...aminnn






Ok kita tgk skit menu asz arinie...
Lamb chop.... dulu2 kalau nak beli...xmampu rasenya...sepinggan sure harga rm15 ke atas...sekarang kalau p restoren yang gempak2 n exclusive sure kena dalam rm20 ke atas SEPINGGAN ok...huhu.. kalau makan 4 orang..dah sah2 kena 100 lebih....air pulak 4-8 hinggit segelas...fuhhh...mmg burn duit gitu2 jerk kannn... 

Tapi sekali-skala ape salahnya...asz try jugak kekadang... nak survey cara penyediaannya dan rasenya... bebaru nie asz try di Paddy House...ok gak rasenya cuma bila kita buat sendiri dapat la bermewah-mewah skit bahan-bahannya dan side dishes nya...

Kalau hari raya... nie la menu yang asz selalu hidangkan bila family asz n hubby datang...selalunya asz buat bersama chicken chop...sebab yang lelaki selalunya suka makan lamb n yang perempuan n kanak2 suka makan chicken chop...seronok dan hilang penat bila tgk mereka makan...alhamdulillah...semoga Allah SWT murahkan rezeki kami skeluarga.

Bagi yang belum mencuba membuatnya... penyediaan lamb chop nie tidaklah sesukar mana...dagingnya pun senang nak didapati...selalunya asz beli di pasar raya besar seperti di Giant atau Aeon di Alamanda...kena try buat terutamanya bagi peminat setia western food...bukan sahaja menjimatkan malah berbaloi2...hehehe :)







RESEPI  LAMB CHOP

Bahan-bahannya :

  • 5 keping daging kambing
  • 4 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 sudu kicap manis / pekat
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 1 tangkai rosemery ( ambil daunnya)
  • sedikit olive oil / minyak masak
  • garam secukup rasa



Cara-cara Penyediaannya :
  • Basuh daging kambing dengan bersih dan toskannya.(Selalunya daging kambing asz beli di pasar raya besar seperti di Giant atau Aeon )~ senang dah siap dipotong 
  • Blend kasar bawang merah, putih dan halia.
  • Gaulkan kesemua bahan-bahan tadi bersama kicap pekat dan sos tiram serta bahan-bahan lain.
  • Biarkan selama 30 minit atau sejam, selalunya asz perap semalaman dan masukkannya ke dalam palastik agar perapan sekata.
  • Bakar daging sehingga masak.(asz bakar guna "magic pan" supaya daging tidak terlalu kering dan masak sepenuhnya dengan api yang kecil)~ jangan bakar terlalu lama sehingga menyebabkan dagingnya kering dan liat
  • Hidangkan bersama-sama salad ataupun side dishes yang lain ~ asz rebus skit brokoli 





GRAVY

Bahan-bahannya:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 1 cawan cendawan shitake segar(boleh juga cendawan tin tapi selalu asz gn jenama hosen)
  • Butter untuk menumis
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 kiub ayam
  • 3 1/2 cawan air
  • Lada hitam
  • Lada sulah
Cara-cara Penyediaannya:
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan butter sehingga berwarna kecoklatan
  • Masukkan tepung jagung (tanpa dibancuh) ke dalam tumisan bawang tadi. 
  • Tumis sehingga warna coklat.
  • Masukkan air.
  • Masukkan kiub ayam,cendawan(potong nipis),  lada hitam dan lada sulah.
  • Kacau sehingga mendidih. Kalau pekat atau masin, bolehlah ditambah air.
  • Kalau nak kuah yang agak pekat tambahkan tepung jagung yang di bancuh dan kacau rata.
  • Apabila kuah masak sekata tuangkan ke atas lamb chop tadi.




GARLIC BREAD

Bahan-bahannya:
  • Roti Perancis
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 sudu mentega
  • 3 tangkai daun ketumbar
Cara-cara Penyediaannya:
  • Blend kering bawang putih bersama-sama daun ketumbar.
  • Gaulkan bersama mentega dan sapukan pada roti perancis yang telah di potong tadi.
  • Bakar selama 10- 15 minit pada suhu 140c
  • Hidangkan bersama lamb chop tadi atau buat cicah dengan gravy :)